VIP – mozzarella története

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

MOZZARELLA DI BUFALA-BIVALY MOZZARELLA

Az igazi frissesség jelképe!

Mivel minden mozzarella friss típusú sajt, sohasem érlelt (esetleg füstölt), ezért igazából csak rendkívül frissen jó. Sós lében lehet tartósítani, kereskedelmi forgalomba is így kerül, de minél frissebb, annál finomabb. Rengeteg olasz recept és tészta étel létezik ami használja a mozzarella krémességét és frissességét,hogy a többi minőségi alapanyagnak is, kihozza a legjobb formáját.Készítsd el Te is a lenti recepteket és ha tetszett ,mutasd meg a főzőtanfolyamon mindenkinek milyen lett,és tanulj meg más izgalmas olasz ételeket elkészíteni!
Várlak szeretettel!

Mozzarella története

Dél-Olaszországból származik a Mozzarella sajt, amire méltán büszkék az olaszok! Korai feljegyzések bizonyítják, hogy a rómaiak már Kr.u. 1 évszázad közepén egy hasonló sajtot állítottak elő juhtejből. A 3. évszázadban a San Lorenzo di Capua szerzetesek egy darabka “Mozza”-t adtak egy kis kenyérrel a rászorulóknak. A “Mozza” szóból fejlődött ki a “Mozzarella” szó, mely az olasz igéből, a “mozzare” (=elválasztani) szóból származik.

Dél-Itáliára, a Nápoly-környéki Campania régióra jellemző mozzarella története a vízibivaly VI. századi (vagy még korábbi) megjelenéséhez kötődik. A lusta vízibivaly megjelenéséről számtalan elképzelés él. Az egyik legelterjedtebb változat szerint a hódító gótokkal, északról érkezett Itáliába. Más nézet szerint, a normanok révén, délről, Szicíliából terjedt el, ahová viszont az arabok vitték. Akad még más elképzelés is, de akárhogy is történt, a vízibivaly nagy hasznára lett a mozzarella termelés központjának számító, a DOP terület 90%-át adó, Nápolyhoz közeli Aversa, Caserta, Salerno lakóinak. A bivalytej azért is különösen alkalmas a mozzarella készítésére, mert, amíg 1 kg mozzarella előállításához 8 kg tehéntejre van szükség, addig ugyanez a mennyiség 4-5 kg bivalytejből előállítható. A bivalytej kálciumban és fehérjében is gazdagabb, mint a tehéntej, ám a különlegességét leginkább az adja, hogy a sárga színű karotinoidok hiányoznak belőle. A vízibivaly tejének másik érdekessége, hogy sokan, akik a tehéntejrte érzékenyek, a bivalytejre nem.

A 16. században a megnövekedett vízibivalytartás következtében juhtej helyett – mára már autentikus módon – bivalytejből kezdték a mozzarellát gyártani, melyet “Mozzarella di bufala”-nak neveznek. A 20. század közepén Európa szerte elterjedt a mozzarella. A jelentős kereslet kielégítése érdekében ma a mozzarellát majdnem kizárólag csak tehéntejből gyártják. Lágy karakteres íze különbözteti meg a bivalytejből készült mozzarellát a tehéntejből készült változattól.

Mozzarella

A jó minőségű mozzarella zsíros, nedvdús,kicsit mezőillatú, szerkezetében gyönyörűen lekövethető a tejből oltó segítségével készült, melegítve kinyújtott alapanyag gyúrása, gombóccá formázása.

A mozzarella leginkább pasztőrözetlen, vagy pasztőrözött bivaly, vagy tehéntejből készül, de készülhet más állatok (kecske, juh) tejéből is. Hagyományosan Olaszország Campania, Abruzzo, Molise és Puglia régióiban készítik. Fél lágy, sózott, 46% zsír- és 410 mg/100g kálcium-tartalmú, ruganyos, rostos, hajlékony szerkezetű, általánosan kerekded, fehér színű, tej ízű, friss aromájú, világszerte népszerűvé vált, frissen, érlelés nélkül fogyasztott olasz sajtféleség. Jellemző megjelenési formája, a bivalytejből készített„mozzarella di bufala campana” DOP (1996) Szobahőmérsékleten szervírozva a legízletesebb.

Burrata

A mozzarella teteje, az egyik legtökéletesebb, ha nem a legjobb friss sajt, lényegében tejszínes mozzarellával töltött mozzarella, ha egyszer Olaszországban látnak ilyet, vegyenek belőle. Sajnos csak rendkívül frissen tudja azt az édes, vajas kábítást, amiért annyira imádja mindenki, aki evett már belőle. Ha csak egy kicsit is savanyú, mit sem ér, itthon ezért igen nehéz belefutni egy tökéletesbe

Szicíliai Lasagne

Alapanyagok:

1/2 kg lasagne
1,5 kg padlizsán
1 l turmixolt friss hámozott paradicsom v. konzerv
3 db friss paradicsom szeletelve
1 db mozzarella di bufala
20 dkg frissen reszelt parmezán
1 csokor bazsalikom
só,bors
olívaolaj

1.) A fél centis szeletekre szeletelt padlizsánt száraz serpenyőben, közepes lángon, vagy grilllapon megpirítom.

2.) Közepes tepsit kevés paradicsomlével meglocsolom, belerakok egy réteg tésztát, rá egy kis paradicsomlé aztán egy réteg padlizsánt,só ,frissen őrölt bors, majd megszórom parmezánnal, ráhelyezek pár szelet paradicsomot,sózom,borsozom,hintek rá bazsalikom leveleket.

3.) Még egyszer megismétlem a rétegezést és a tetejére rakom a felszeletelt bivaly mozzarellát.Ezután 40 percig sütöm 150 fokos sütőben.

Arancini- Az olasz rizses sajtgolyó

Az “arancini”,az egyik kedvenc olasz kajám, melyet először egy olasz barátom családjánál kóstoltam, amikor Rómában dolgoztam. Annyira megtetszett, hogy Nápolyban felkutattam egy régi helyi éttermet, és ott kiderítettem mi is a titka ennek az isteni igazi olasz gyors kajának!!!

A golyó
22 g vaj
37 dkg rizs
1 kávéskanál só
75 g Parmezán sajt (reszelt)
3,5 dl víz
80 g Mozzarella (Bivaly)
3,5 dl paradicsomlé
egy marék friss Bazsalikom
A bundához
2 db tojás
4 dkg zsemlemorzsa
4-5 dl olívaolaj (sütéshez)
30 g vajon a rizst enyhén megpirítjuk, sózzuk, majd hirtelen felöntjük 1/2 liter víz és 1/2l paradicsomlével. 20 percig főzzük, míg a rizs teljesen fel nem szívja a vizet. Hozzákeverjük a parmezánt. A rizst egy nagyobb tálcára kiterítjük, és hűlni hagyjuk,amint kihült hozzákeverjük a durvára felvágott friss bazsalikomot. A mozzarellát apróra felkockázzuk.

Tenyerünkbe teszünk egy nagy tojásnyi rizst,nagy mélyedést nyomunk bele az újjunkkal akkorát hogy egy mini mozzarella golyónyi beleférjenés köréigazítjuk,rányomkodjuk a rizsgolyó szélét és gombócot formálunk úgy, hogy a töltelék teljesen eltűnjön.

Bepanírozzuk az Aranciniket és egy újnyi oliva olajban(lehet olcsó olívaolajban) szép aranybarnára sütjük őket,közepes lángon,megforgatva.Nem kell soká sütni hiszen már ehető,kész,csak legyen szép színe és már ehetjük is! Sütőben melegen tartható vendégváráskor!

Prova,Prova!!!

Buon apetit!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
2018-03-05T18:24:22+00:00 Olasz receptek|0 Comments